Τοποθέτηση μου στο Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης [25.10.2012] για τo πετρέλαιο θέρμανσης - Προτάσεις

Αναφορικά με το πετρέλαιο θέρμανσης και την άδικη εξίσωση του με το πετρέλαιο κίνησης θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:
Εγκαίρως τεκμηριωμένα  δώσαμε ως ΤΕΕ την σημερινή κατάσταση στην τότε κυβέρνηση και σε όλους τους φορείς της Δυτικής Μακεδονίας με θέμα «Διατύπωση θέσεων του ΤΕΕ/Τμ. Δυτικής Μακεδονίας σχετικά με το κόστος θέρμανσης στη Δυτική Μακεδονία και προτάσεων για την ελάφρυνσή του» τον Φεβρουάριο του 2011, το επανυποβάλλαμε τον Φεβρουάριο του 2012 και τον Ιούλιο του 2012 στη σημερινή Κυβέρνηση. Προσωπικά και σε κεντρικά ΜΜΕ με βάση αυτή τη μελέτη μιλήσαμε για κατάφωρη αδικία της βόρειας Ελλάδας σε βάρος της Νότιας Ελλάδας. Το στείλαμε σε πάνω από 70 φορείς ως ΤΕΕ/ΤΔΜ και χαίρομαι που λαμβάνεται υπόψη. Δυστυχώς δεν υπήρξε έγκαιρη συνολική αποτελεσματική αντίδραση με αποτέλεσμα τη σημερινή βαρύτατη κατάσταση. Συνάδελφοι ήρθε η ώρα των ευθυνών. Και πια υπάρχουν ευθύνες. Δεν υπάρχει πια έννοια να μιλάμε για «ενεργειακή φτώχεια» όταν έχουμε κανονική πια φτώχεια.

Προτάσεις:
Το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης πρέπει να θέσει άμεσα το ζήτημα στους βουλευτές της Δυτικής Μακεδονίας να ζητήσουν άμεσα νομοθετική ρύθμιση ώστε να πάρουν πίσω αυτό το μέτρο. Διότι ούτως ή άλλως το θέμα περί καταπολέμησης του λαθρεμπορίου έχει ήδη καταρριφτεί από τα σωματεία των βενζινοπωλών. Και προφανώς, όπως ορθά πρότεινε ο Δήμαρχος πρέπει να αντιμετωπιστεί σε συνολικό επίπεδο φορέων Περιφέρειας, ΠΕΔ, Δήμων. Οι πολίτες της Καστοριάς μας έδειξαν το δρόμο με τις πρόσφατες κινητοποιήσεις τους.
Συνάδελφοι από τη στιγμή που μπαίνει ένα οριζόντιο άδικο και σκληρό μέτρο η όποια επιδοματική πολιτική είναι ουσιαστικά «στάχτη στα μάτια». Το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης πρέπει να θέσει προ των ευθυνών της την κυβέρνηση. Διότι πια θα είναι υπόλογοι όσοι συμμετείχαν σε αυτά που θα ακολουθήσουν από τις αναμενόμενες επιπτώσεις ανθρωπιστικής κρίσης που επέρχεται το χειμώνα. Να μη μιλήσουμε για την περιβαλλοντική καταστροφή με τη ξύλευση δασών, με καυστήρες και σόμπες που δεν πληρούν προδιαγραφές, με τη μετακόμιση προς θερμότερες περιοχές της χώρας συνταξιούχων.
Εδώ ως αυτοδιοίκηση δεν μπορούμε να μη δούμε ότι δεν επιβαρύνονται   πρόσθετα οι πολίτες στην πόλη της Κοζάνης και τη Νέα Χαραυγή που έχουν τηλεθέρμανση και με τις τιμές που κρατούνται τουλάχιστον στα περσινά επίπεδα.Οι τηλεθερμάνσεις των γύρω οικισμών πρέπει να προχωρήσουν.
Είτε είναι με έτοιμες πρακτικά μελέτες όπως η τηλεθέρμανση του Μαυροδενδρίου, όπως π.χ. με ξηρό λιγνίτη και βιομάζα, πρόταση κοστολογημένη που επίσης δώσαμε στους Δήμους της Δυτικής Μακεδονίας. Διότι πιστεύω ότι πέραν της ανάδειξης ευθυνών και της καταγγελίας – απαξίωσης όσων πρακτικά υιοθέτησαν ένα τέτοιο μέτρο, πρέπει να παλέψουμε  για να βελτιώσουμε την κατάσταση ως αυτοδιοίκηση. Να προσπαθήσουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στην περιοχή μας να τηλεθερμανθούν και οι μικρότεροι οικισμοί. Και να δούμε την επιχειρησιακή τους υλοποίηση. Αυτό είναι το ζητούμενο για να σχεδιάσουμε την επόμενη ημέρα. Και αναμένουμε στην ΠΕΔ να συζητηθεί το θέμα το οποίο το ΤΕΕ/ΤΔΜ έχει αποστείλει εγκαίρως συνολικά στην αυτοδιοίκηση.
Επίσης όλοι αυτή η πολιτική εμπειρία με το πετρέλαιο θέρμανσης έχει να μας διδάξει και κάτι ακόμη. Διότι στην κρίση που ήρθε αποδείχτηκε ότι ήμασταν «γυμνοί». Πια δεν δικαιολογούνται αποσπασματικές προσεγγίσεις σε θέματα ενεργειακού σχεδιασμού, συμπαραγωγής, σε επίπεδο Περιφέρειας. Χρειαζόμαστε πιο ενεργή συμμετοχή και αντίδραση με προτάσεις και αντεπιχειρήματα σε όλα αυτά που έρχονται οριζόντια και άδικα με κριτήρια Κεντρικής Πολιτικής σχεδιασμένης στην Αθήνα. Χρειάζεται να προλαμβάνουμε καταστάσεις και μέσα στην κρίση να χτίσουμε το μέλλον μας. Προσωπικά ελπίζω να μην μιλήσουμε και για άλλα χαμένα θέματα όπως αυτό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ένα θέμα το οποίο πρέπει να προλάβουμε με τεκμηρίωση και επιχειρήματα.
 
Δημήτρης Μαυροματίδης